Friday, September 4, 2009

Pindang Ikan

Aduh..lama sungguh tak update blog nih..heheheh..
pertama kali masak pindang ni, biasanya mak je yg masak..

Masak pindang nih ntah hari ke berapa puasa buat pun tak ingat..huhuhu..
dah macam org dalam pantang la pulak..

mcm biasa, resepi ambil dari kak Hanieliza..ubah-ubah sedikit sebab makan untuk seorang je..

Pindang Ikan


Bahan :

3 ekor Ikan tenggiri/selar/kembung/cermin
2 biji tomato
asam keping
1 batang serai (diketuk)
cili merah
cili hijau

garam
air
minyak

Bahan untuk ditumbuk :

3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
halia
kunyit

Cara :

1. Bersihkan ikan, ketepikan sebentar.
2. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk dan cili merah & cili hijau.
3. Masukkan air, asam keping, serai, garam.
4. Biar menggelegak, baru masukkan ikan.
5. Bila ikan masak, masukkan tomato.
6. siap untuk dimakan.









No comments:

Post a Comment

 
Free Blogger Templates Blogger Styles